Drukte in de huisartsenpraktijk! – Huisartsenpraktijk De Triangel – Steyl
Header afbeelding
Huisartsenpraktijk De Triangel
Triangelstraat 1-B 5935 AG
Steyl

Terug naar overzicht

Drukte in de huisartsenpraktijk!

Drukte in de huisartspraktijk

Het komt steeds vaker voor dat men dagen moet wachten op een afspraak voor het spreekuur. En ook telefonisch contact met de huisarts kan soms pas een dag later plaats vinden.

Waarom is dat zo? We hebben er jaren lang alles aan gedaan om het te voorkomen. Bovenop de normale bezetting aan doktersassistentes hebben we al jaren extra mankracht ingezet. Niet alleen extra doktersassistentes, maar ook praktijkondersteuners die taken van de huisartsen over hebben genomen.

Waarom komen er nu dan toch problemen?Dat heeft een aantal oorzaken:

– We hebben meer tijd nodig per patiënt, omdat mensen gemiddeld steeds ouder worden met de bijbehorende gezondheidsproblemen.

– Patiënten komen sneller terug van de specialist naar de huisarts.

– Hulpbehoevenden die vroeger naar een verpleeghuis gingen, blijven vaak langer thuis     of gaan in kleinschalige wooneenheden wonen, waar de zorg toch door de huisarts gegeven blijft worden. Al met al komen we met tien minuten per consult vaak niet meer uit. Dat betekent dat we minder patiënten per dag kunnen zien. Ook aan de telefoon wordt het steeds drukker. Helaas raakt de telefoon soms overbezet als er een normale bezetting van doktersassistentes aan de telefoon zit. Zij bevragen meer dan voorheen om een inschatting te maken van de klachten en waar u het beste bij geholpen bent. Ze zijn daar specifiek op getraind .

Wat deden wij verder nog? Onze praktijk hebben we bewust kleiner laten worden dan een paar jaar geleden. De Landelijke Huisartsenvereniging pleit al jaren voor nog kleinere praktijken dan we nu al hebben, zodat er meer tijd per patiënt is. Maar daarvoor zijn extra huisartsen nodig en extra geld. De praktijk heeft ondanks de noodzakelijke praktijkverkleining immers niet minder personeel of minder kosten. U begrijpt dat de grens van wat we kunnen doen bereikt is. De enige oplossing is dat we minder patiënten krijgen per huisarts. Ook de Landelijke Huisartsenvereniging vindt dit. Maar daar gaat de overheid over. Ook de zorgverzekeraar kan hierbij helpen. We hopen dat dit snel geregeld wordt, maar de oplossing is nog niet geheel in zicht.

Wat kunt u zelf doen om ons te helpen? – Bestel uw medicijnen via het portaal op onze website. www.huisartsenpraktijkdetriangel.uwartsonline.nl

– Vraag om een jaarrecept bij de huisarts of de apotheek zodat u automatisch uw medicijnen krijgt.

– Kijk op thuisarts.nl. Vaak heeft u geen afspraak nodig en kunt u zelf met de juiste informatie vooruit.

– U mag gerust klagen, gebruikt u hiervoor het klachtenformulier op de website. Klaag ook bij de zorgverzekeraar, bij de patiëntenverenigingen, bij de politiek. Ook uw stem is belangrijk om tot een oplossing te komen.

Tenslotte, de komende tijd zullen we de genoemde problemen niet opgelost krijgen. Wij hebben elke dag voldoende spoedplaatsen om u in geval van nood snel te kunnen helpen. Voor het overige vragen wij u geduldig te zijn. Dat is gemakkelijk gezegd, maar laten we vriendelijk naar elkaar blijven.

Uw huisartsen

Publicatiedatum: 26-07-2021